Eurooppalaisia Allen-asennuksia

Tukholman jugend-tyylisessä, musiikillisesti merkittävässä Engelbrektin kirkossa on 4-sormioinen 92-äänikertainen Allen Quantum.

Tukholman Spångan kirkossa on Allenin isot 3-sormioiset hybridiurut, pilli- ja digitaaliäänikertoja on soittimessa yhteensä 109.

Trelleborgissa St. Nicholas-kirkossa on 110-äänikertaiset Allen/Ott-hybridiurut. Soittimessa on Paul Ottin 40-äänikertaiset mekaaniset urut yhdistetty Allenin 3-sormioiseen 70-äänikertaiseen soittimeen. Tämä instrumentti oli yksi maailmankuulun, v. 2012 edesmenneen Carlo Curleyn suosikeista. Hän taltioi sillä kolmen DVD:n sarjan*, joka sisältää laajan repertoaarin sekä klassisia urkuteoksia että Curleyn omia sovituksia tunnetuista sävellyksistä.

* Katso ja kuuntele reilun viiden minuutin kooste, jolla on otteita tästä taltioinnista.

* Mukaansa tempaava on Carlon virtuoosinen esitys Händelin Urkukonsertosta nro 4 F-duuri,

osa I Allegro, jossa hän soittaa myös orkesterin osuudet. Videon alkuun on jätetty myös urkurin DVD:lle taltioima leppoisa välijuonto. Nämä juonnot taustoittavat tripla-DVD:n kaikkia teoksia ja keventävät tunnelmaa.

Carlo Curley esiintyi paljon myös omilla Allen-uruillaan, samalla haastaen instrumentillaan puhdaoppisimpia urkupiirejä. Pieni ote The Telegraphin muistokirjoituksesta 17.8.2012:

"When the purists became too vociferous he would challenge them to a “battle of the organs”, in which he would pit his portable Allen instrument against the finest British cathedral consoles, a form of musical bloodsport in the nave."

Curleyn Allen oli massiivinen 4-sormioinen jättiläinen, vahvistinteholtaan 5500 W.

50 kaiutinkaappia sisälsi 380 kaiutinelementtiä. Kokonaisuus painoi 3,5 tonnia.

Bellevuen  baptistikirkon valtavassa

7000 hengen kirkkosalissa on

5-sormioinen, 241-äänikertainen Allen.

(Cordova, Tennessee, USA)

Kauttimia on yli 250 eri puolilla salia.

Sakskøpingin kirkossa Tanskassa on Allenin 3-sormioiset 58-äänikertaiset urut varustettuna ranskalaistyylisellä terassisoittopöydällä. Urkujen vihkiäiskonsertin soitti maailmankuulu urkutaiteilija Naji Hakim.

Tukholmasta 270 km pohjoiseen, Trönön kirkossa lähellä Söderhamnia, on myös hybridiurut, joissa on Allenin digitaaliäänikertoja 28 ja englantilaisen Peter Collins Ltd urkurakentamon 10 pilliäänikertaa.

Suomessakin mm. Lahden Urkuviikolla vieraillut "urkujen Pavarotti", urkutaiteilija Carlo Curley on levyttänyt tällä soittimella.

Tehtaan sivuilta löytyy paljon lisää esimerkkejä ympäri maailmaa!
Allen-urkuja on kaikkiaan yli 80.000 useammassa kuin 70:ssä eri maassa-
Olemassa oleviin pilliurkuihinkin voidaan liittää Allenin soittopöytä, ja sen mukana haluttu määrä digitaaliäänikertoja. Vain mielikuvitus on rajana soitinkokonaisuutta suunniteltaessa. Tekniikka ei aseta esteitä!
Hybridiuruilla saadaan edullisin kustannuksin aikaan äänikertamäärältään ja soinniltaan mahtavia soittimia, kuten Trelleborgin urku osoittaa.
Tällä sivulla mainitun Trönön kirkon uruissa on pilliäänikertoja vain 10, mikä on aivan riittävä määrä halutun sointirikkauden saavuttamiseksi. Allenin digitaaliäänikerroilla soittimen koko voidaan kasvattaa käytännössä mihin mittoihin tahansa. Tällainen instrumentti rakennetaan yhteistyössä pilliurkurakentamon ja Allen Organ Companyn kanssa.