top of page

Hybridiurut

Pilli- ja digitaaliurkujen yhdistelmä

Huolella käsintehdyt pilliäänikerrat
Vertaansa vailla olevat digitaaliset äänikerrat

Pilli- ja digitaaliäänikertoja sisältävät Allenin hybridiurut on suunniteltu, rakennettu ja asennettu historiallis-taiteellinen lopputulos huomioon ottaen. Allenin vuosikymmenien kokemus hybridiurkujen rakentamisesta yhdessä luotettavien pilliurkurakentajien kanssa on synnyttänyt suuren määrän hienoja soittimia ympäri maailman. Perinteisen pilliurkurakentamisen yhdistäminen 21. vuosisadan teknologiaan takaa onnistuneen ja modernin, kaikki seurakunnan ja urkutaiteen vaatimukset täyttävän instrumentin. Eikä äänikertojen määrällä ole ylärajaa!

Soittimien sydämenä on

1) ennestään olemassa olevat, kirkkotilaan valmiiksi rakennetut ja käytössä olevat pilliurut, tai

2) mahdolliset uudet pilliäänikerrat, jos urkuja ei kirkossa vielä ole, tai pilliäänikerrat halutaan kokonaan uusia. Tähän soittimeen voidaan lisätä Allenin aidosti soivat, kirkkotilan akustiikkaan ja olemassa olevien urkujen sointiin yhteensopivaksi äänitettävät digitaaliäänikerrat. Niiden äänitys tapahtuu pilliurkujen tapaan äänikerta- ja sävelkohtaisesti. Lopputuloksena on saumaton soinnillinen ja samalla taipuisa kokonaisuus, joka tukee sekä monipuolista jumalanpalveluselämää perinteisestä gospeliin, että taiteellisesti ja tyylillisesti laajaa urkukirjallisuutta.

Monet seurakunnat ovat päättäneet urkujen korjauksen tai uusimisen yhteydessä pitää kauniisti soivat pilliäänikerrat paikallaan ja lisänneet urkuihin Allenin digitaaliäänikerrat ja soittopöydän, joka korvaa entisen, tekniikaltaan usein jo vanhentuneen konsolin. Olemassa olevat urut on usein säilytetty urkuparvella sellaisenaan, edelleen itsenäisesti toimivana soittimena, ja Allenin soittopöytä on asennettu esimerkiksi kirkon etuosaan alttarin läheisyyteen. Näin on esimerkiksi Tukholman Hedvig Eleonora-kirkon urkujen kohdalla.

Allen on mahdollista asentaa pyörillä liikkuvan lavan päälle, jolloin sitä on helppo siirtää esimerkiksi erilaisten konserttikokonaisuuksien tarpeet ja tilan huomioiden. Pilliurkujen hallinta edessä alhaalla olevasta Allenin soittopöydästä hoidetaan valokaapelilla. Pilliäänikertojen rekisteritapit asennetaan luonnollisesti myös Allenin rekisterivalikoimaan. Allenin moderni MIDI-teknologia ja urkujen ainutlaatuinen lisäoptio, audiopuolen järjestelmä EAC (Expanded Audio Capability) antaa seurakunnan musiikkityölle välineitä pitkälle tulevaisuuteen, samalla säilyttäen kristillisen kirkon historiansa aikana synnyttämän arvokkaan musiikkiperinteen.

Esimerkki todella isosta Allen-hybridistä Pittsburghissa Pennsylvaniassa. Suuret Möller-urut olivat kärsineet lyhyessä ajassa useista salamaniskuista, ja remontti sai yllättävän käänteen.

https://www.allenorgan.com/www/installations/installations/pa/inst00239/page1.html

Alla oleva artikkeli kertoo erän tennesseläisen seurakunnan urkuremontista,

kun salama oli kahdesti iskenyt kirkoon.

June 2020 The American Organist - Feature Article

bottom of page